Egészség: Gyulladáscsökkentő ételek!

Szeretettel köszöntelek a T-Edd magad egészségessé közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 10 db
  • Videók - 32 db
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

T-Edd magad egészségessé vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a T-Edd magad egészségessé közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 10 db
  • Videók - 32 db
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

T-Edd magad egészségessé vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a T-Edd magad egészségessé közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 10 db
  • Videók - 32 db
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

T-Edd magad egészségessé vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a T-Edd magad egészségessé közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 10 db
  • Videók - 32 db
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

T-Edd magad egészségessé vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gyulladáscsökkentő hatású ételek!


A gyulladás a szervezet immunválaszának része, de károsíthatja a szervezetet, és valószínűleg szerepe van az elhízás, a szívbetegségek és a rák kialakulásában.

 

A cukrokban és telített zsírokban dús ételek fokozzák a gyulladást, mert túlzott tevékenységre késztetik az immunrendszert, ami ízületi fájdalmakhoz, fáradtságérzethez és az erek károsodásához vezet. Vannak azonban olyan ételek is, amelyek gátolják a gyulladást. 

Lássuk, melyek azok:


Sötétzöld leveles zöldségfélék

Vizsgálatokkal kimutatták, hogy az E-vitaminnak jelentős szerepe van a citokineknek nevezett káros, gyulladást előidéző molekulák elleni védekezésben.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

Kerüljük a finomított gabonákat, fehér kenyeret, fogyasszunk rostdús teljes kiőrlésű gabonaféléket, mert a rostok fogyasztásával kimutathatóan csökken a C-reaktív protein, a gyulladás egyik jelzőjének vérszintje.

Diófélék

A legjobb a mandula és a dió, mert sok bennük a rost, kalcium, E-vitamin, és alfa-linolénsavban. Minden diófélében sok az antioxidáns, ami szintén gyulladáscsökkentő hatású.

Szója

A szójában található izoflavonok csökkentik nőknél a gyulladást. Kerüljük azonban a feldolgozott szóját, helyette fogyasszunk inkább szójatejet, tofut és főtt szójababot.

Paprika

A paprikaféléket antioxidáns tartalmuk teszi egészségessé, a kapszaicin pedig gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású.

Paradicsom

Egyeseknél csökkenti a gyulladást, különösen főtt állapotban, azaz püré vagy szósz formájában.

Cékla

Kiváló antioxidáns, és véd a szívbetegségek, valamint a rák ellen is.


Gyömbér és kurkuma

Az ázsiai és indiai konyhában népszerű fűszerek szerencsére már mindenütt elterjedtek, ezek is kiváló gyulladáscsökkentők.

Fokhagyma, vöröshagyma

Kiváló immunerősítők, kísérletek bizonyítják, hogy a fokhagyma hasonlóan működik, mint a nem szteroid gyulladásgátlók (ibuprofen).

Olívaolaj

Az olajban található oleocanthal nevű vegyület szintén a nem szteroid fájdalomcsillapítókhoz hasonlóan hat, gyulladáscsökkentő hatású.

Bogyós gyümölcsök

Minden gyümölcs gátolja a gyulladást, mert zsírban és kalóriában szegény, de antioxidánsokban gazdag. A bogyók anthocyanin tartalmuk miatt különösen kiváló gyulladásgátlók.

Zsíros halak

A lazac, makréla, tonhal és a szardínia gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást. A kívánt hatás eléréséhez azonban heti néhány alkalommal kell halat fogyasztani. Ha valaki nem szereti, kiegészítőkkel is pótolhatja.

Zsírszegény tejtermékek

Kalcium- és D-vitamin tartalma miatt fontos a tej, viszont sokan nem bírják. A joghurtot és a sovány tejet az érzékenyek is fogyaszthatják, a joghurtban levő probiotikumok pedig a belek gyulladását is gátolják.

Forrás: InforMed

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu