Egészség: Az adalékanyagok betegséget okoznak

Szeretettel köszöntelek a T-Edd magad egészségessé közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 10 db
  • Videók - 32 db
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

T-Edd magad egészségessé vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a T-Edd magad egészségessé közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 10 db
  • Videók - 32 db
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

T-Edd magad egészségessé vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a T-Edd magad egészségessé közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 10 db
  • Videók - 32 db
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

T-Edd magad egészségessé vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a T-Edd magad egészségessé közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 10 db
  • Videók - 32 db
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

T-Edd magad egészségessé vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Az adalékanyagok betegséget okoznak

 

A feldolgozott élelmiszerekben használt mesterséges adalékanyagok növelhetik a gyulladásos bélbetegségek és az anyagcsere rendellenességek kockázatát a Nature című brit tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

 

A Georgia-i Állami Egyetem kutatói egérkísérleteikben az emulgeáló szerekre összpontosítottak, azokra a vegyi anyagokra, amelyeket számos élelmiszertermékhez adnak feldolgozás során, hogy javítsák az állagát, és meghosszabbítsák felhasználhatóságának időtartamát.

A szakemberek két széles körűen használt emulgeálót vizsgáltak, a poliszorbát 80-at és a karboximetil-cellulózt. A kutatók az egereket vízben vagy élelmiszerben oldott emulgeálószerrel etették, és megállapították, hogy ezek a szerek megváltoztathatják a bél mikroflóráját, és gyulladást idézhetnek elő - ezáltal először igazolták, hogy közvetlen hatással vannak az egészségre.

Ilyen bélgyulladásos betegség a Crohn-betegség, valamint a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), és a gyulladással kapcsolatosak az anyagcsere rendellenességek is, amelyek növelik a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az emulgeálószereket - amelyek elősegítik egymásban nem oldódó folyadékok, például a víz és az olaj egymásban való eloszlatását - többek között margarinokban, majonézekben, krémes szószokban, édességekben, fagylaltokban és más feldolgozott élelmiszerekben alkalmazzák.

A gyulladásos bélbetegségek és anyagcserezavarok egyik fontos jellemzője, hogy oly módon változik meg a bél mikroflórája - az emésztőszervrendszerben élő baktériumok milliárdjai -, hogy gyulladást idéz elő. Ezeknek a betegségeknek az előfordulása a 20. század közepén kezdett növekedni, nagyjából akkor, amikor az élelmiszeripar széles körben elkezdte alkalmazni az emulgeálókat - hangsúlyozták a szakemberek.

"Azon gondolkodtunk, hogy létezik néhány nem genetikai tényező, néhány környezeti tényező, amelyek megmagyarázhatják a krónikus gyulladásos betegségek előfordulásának a megnövekedését - magyarázta Andrew Gewirtz mikrobiológus.

"Úgy véltük, hogy az emulgeálók jó jelöltek lehetnek, mivel igen széles körben elterjedtek, és használatukkal párhuzamosan nőtt ezeknek a megbetegedéseknek a száma. Nagyon meglepődtünk, amikor kimutattuk, milyen erős hatásuk van e téren" - tette hozzá a kutató.

 

Forrás: InforMed

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu